Önceleri kışın tüketilmek için cevizli sucuklar kurutulur ve kış aylarında insanlar gerekli enerji ihtiyaçlarını cevizli sucuk ile karşılardı. Yüksek enerji değerine sahip olan cevizli sucuk aynı zamanda içerdiği besin kaynakları bakımından da önemli gıda maddelerinden biri haline gelmiştir. 100 gr. Cevizli Sucuk 332 kcal enerji verirken, 139 mgr. Fosfor, 1260 mgr Potasyum ve 33 mgr. Sodyuma sahiptir. Sodyum bakımından fakir potasyum bakımından zengin olması kalp- damar hastalıklarının önlenmesi açısından önemini artırmaktadır.
Cevizli sucuğun besin içeriği, üretim aşamasında kullanılan bal, süt, dut, ceviz veya fındığın kalitesiyle ilgilidir.
Cevizli Sucuk; K, Ca, S, P,Mg, Cu, Zn, l, Cl, SiO, CaO gibi mineraller vardır. Enerji değeri yüksek proteinler de içerir. Ayrıca suda eriyen (A,D,E,K) vitaminler ile B grubu vitaminlere de sahiptir. Dolayısıyla vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesinde, su dengesinin korunmasında, hormon, enzim üretiminde, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde cevizli sucuk önemli etkiye sahiptir.
Son 30 yıl içinde kanser, kalp hastalıkları ve kısırlık vakalarında önemli artışlar olmuştur. Bunun önemli nedenlerinden biri selenyum mineralinin yeterince tüketilmemesinden kaynaklanmaktadır. Günlük ihtiyaç 70-100 mcg arasındadır.
ABD'de 1312 hasta üzerinde yapılan araştırmalarda, 200 mcg selenyum alımıyla prostat kanseri %63, akciğer kanseri %47, kolorektal kanserde %58 azalma olduğu tespit edilmiştir. Genel olarak tüm kanser türlerinde ortalama %37 azalma bulunmuştur.
Cevizli sucuk selenyum minerali içeren ender gıdalardan biridir. Yapımında bal, süt, ceviz veya fındık, dut ve un kullanılan cevizli sucuk selenyum açısından zengindir. Bu itibarla kanser, kalp-damar hastalıkları, kansızlık ve iktidarsızlık problemi çeken insanların hemen her gün tüketmeleri tavsiye edilmektedir.